DHA 300 mg z alg + D3 2000 IU, 60 kapsułek

Olej DHA w opatentowanej formule DHA ORIGINS®, pozyskiwany naturalnie z mikroalg Schizochytrium, wzbogacony w porcję witaminy D3 2000 j.m.
60 kapsułek

Aliness DHA+D3 to źródło w 100% naturalnych kwasów omega-3, w przystępnej formiemiękkich kapsułek, zawierających opatentowaną formułę oleju z alg DHA ORIGINS®.

Każda kapsułka Aliness DHA+D3 dostarcza 300 mg niezbędnych kwasów omega-3, w postaci kwasu dokozaheksaenowego (DHA) oraz 2000 IU naturalnej witaminy D3.

Składniki1 kapsułka (porcja dzienna)
DHA (z oleju mikroalg Schizochytrium sp.)300 mg
Witamina D3 (cholekalcyferol)50 µg / 2000 j.m. (*1000%)

*RWS: Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia

Składniki: olej z mikroalg Schizochytrium sp., olej słonecznikowy, olej MCT, mieszanina naturalnych tokoferoli, palmitynian askorbylu (przeciwutleniacz), cholekalcyferol (witamina D3); składniki otoczki: żelatyna wołowa, glicerol (substancja utrzymująca wilgoć), woda.

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka. Najlepiej przyjmować podczas posiłków. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia.

Zawartość opakowania: 60 kapsułek

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy OMEGA-3 to wspólna nazwa dla grupy związków należących do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). 

Kwasy OMEGA-3 są…

NIEZBĘDNE – ponieważ w przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie jest w stanie ich sam wytwarzać, a są potrzebne na wielu poziomach jego funkcjonowania. Dlatego muszą być dostarczane w odpowiednich ilościach w pożywieniu.

NIENASYCONE – co oznacza że w cząsteczkach tych kwasów znajduje co najmniej jedno podwójne wiązanie pomiędzy atomami węgla w łańcuchu węglowym. Przyrostek ‘3’ oznacza natomiast, że ostatnie takie wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim atomie węgla od końca łańcucha. 

Trzy główne kwasy OMEGA-3, które odgrywają najważniejszą rolę w zdrowym odżywianiu, to:

OMEGA-3 czy OMEGA-6?

Dostarczanie zarówno kwasów omega-3 jak i omega-6 jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istotne jednak aby zachować ich odpowiedni stosunek w diecie. Optymalny stosunek omega-3 do omega-6 to 1:4. 

W diecie zachodnich społeczeństw (europejskiej czy amerykańskiej) równowaga ta jest znacznie przesunięta w kierunku nadmiernego spożycia kwasów omega 6. Dzieje się tak, ponieważ główną część pożywienia stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego, w których przeważają nasycone kwasy tłuszczowe, a także kwasy omega-6. Niewiele spożywa się natomiast ryb i owoców morza oraz produktów roślinnych (olejów), stanowiących naturalne bogactwo kwasów omega 3. 

Konsekwencją takiego stylu żywienia jest zaburzenie proporcji omega-3 do omega-6, która wynosi 1:15, a nawet 1:20. Skutkiem dłuższego utrzymywania takiego stanu jest pojawianie się w organizmie związków prozapalnych, powstających z kwasów omega-6.

Rzecz więc w tym, aby nie eliminować z diety ani jednych, ani drugich kwasów tłuszczowych, ale odżywiać się w sposób zbilansowany, dostarczając zarówno kwasy omega-3 jak i omega-6 w proporcji jak najbardziej zbliżonej do optymalnej. Ze względu na nawyki żywieniowe zakorzenione w naszej kulturze, znacznie ciężej utrzymać na odpowiednim poziomie podaż kwasów omega 3 niż omega 6, dlatego w wielu przypadkach wskazana jest suplementacja kwasów omega-3.

DHA ORIGINS® – unikat wśród olejów OMEGA-3

Zawarty w naszym produkcie olej DHA ORIGINS® pochodzi od renomowanego, europejskiego producenta – firmy Fermentalg specjalizującej się w uprawie oraz przetwórstwie alg. Jest pozyskiwany  wyłącznie ze zrównoważonych upraw, w których algi są namnażane w zamkniętym obiegu, nie wywierając negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Cały proces produkcji – od uprawy alg aż po proces ekstrakcji – odbywa się w Europie.

Olej DHA ORIGINS® powstaje na drodze ekstrakcji ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów mikroalg Schizochytrium sp., naturalnie obfitujących w DHA. Proces produkcji polega jedynie na fizycznej ekstrakcji oraz oczyszczaniu. Olej nie jest poddawany działaniu chemikaliów ani żadnym procesom chemicznym, w tym reakcjom rekombinacji kwasów tłuszczowych, jak ma to miejsce w przypadku wielu innych, silnie skoncentrowanych źródeł DHA dostępnych na rynku. Wysoka koncentracja DHA wynika wyłącznie z naturalnej zawartości DHA w algach Schizochytrium sp.

Czy wiesz że ?


… to mikroalgi a nie ryby są podstawowymi producentami DHA w przyrodzie? 

… ryby nie wytwarzają samodzielnie DHA, lecz stanowią jego wtórne źródło? Nawet DHA znajdujący się w rybach, tak naprawdę i tak pochodzi m.in. z mikroalg którymi się odżywiają. 

… mikroalgi znajdują się na samym początku łańcucha pokarmowego i z tego powodu stanowią pierwotne i najczystsze źródło DHA? 

… DHA z mikroalg to dokładnie ten sam związek, co DHA z ryb, ale pozbawiony intensywnego i nieprzyjemnego rybiego posmaku?

DHA z alg posiada te same właściwości zdrowotne, co DHA otrzymywane z ryb i stanowi idealną formę suplementacji dla osób w każdym etapie życia:

  • DHA pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi
  • DHA pomaga utrzymać prawidłowe widzenie*
  • DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mózgu*

*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie

Skip to content